Klaverjassen is een kaartspel dat gespeeld wordt door vier personen in twee paren. De twee tegenover elkaar zittende personen vormen een team. Het gaat dus om twee tegen twee.
Meer dan 40 jaren klaverjassen
We zitten aan tafel met de verstokte klaverjassers Willem la Faille (voorzitter) en Rein Elzer (secretaris) van Klaverjasclub de Bolder, de club die al bijna 40 jaar wekelijks op de donderdagavond klaverjast in de Bolder. De club zelf is nog ouder, want het is ooit allemaal begonnen in het AA-huis.
De club bestaat uit een grote vaste kern waarvan een aantal leden er al vanaf het begin bij zijn. Sommigen houden er een tijdje mee op maar komen dan later toch vaak weer terug. La Faille denkt dat dit vooral komt door de gezelligheid en de liefde voor het klaverjassen.
Broodkaarters
Ondanks de gezelligheid wordt er wel fanatiek gekaart. Op de vraag of er wel eens vals wordt gespeeld zijn de beide heren zeer stellig; ze hebben een hekel aan zogenaamde “broodkaarters”. Dit zijn kaarters die onderling afspraken maken door aan hun neus of oor te friemelen en meedogenloos zijn in het afstraffen van foutjes van de ander.
Bij Klaverjasclub de Bolder wordt eerlijk gekaart in een zeer goede en gezellige sfeer waar broodkaarten of vals spelen niet wordt getolereerd. Daar is het de club niet naar. Af en toe doen ze zelf mee aan zogenaamde klaverjas marathons en daar zie je het wel eens dat niet iedereen voor de gezelligheid meedoet. Zelf hebben ze er een bloedhekel aan. Voor de beide heren staat vooral de gezelligheid met elkaar voorop bij het klaverjassen. Hoewel er serieus wordt gekaart is er altijd tijd voor plezier en humor.
Fris bloed
De gemiddelde leeftijd ligt aan de hoge kant. La Faille wil niet meteen spreken van een bejaardenclub maar af en toe wat jonger fris bloed zou de club goed doen. De oudste deelnemer is inmiddels 83 jaar en al bijna zijn hele leven een fanatiek klaverjasser. “Er zijn er bij die wekelijks meerdere avonden ergens een kaartje leggen”, vertelt Rein Elzer. Willem la Faille voegt hier aan toe dat om die reden de contributie slechts 2,50 Euro per avond is. “Het wordt voor sommigen anders wel een hele dure hobby. De contributie is bij ons al jaren hetzelfde, want we willen het voor iedereen betaalbaar houden”, aldus La Faille.
Amsterdams aftroeven
Er wordt gespeeld in een eigen club competitie welke telkens 16 weken duurt. De top 10 ontvangt na afloop dan een prijs, maar ook de anderen worden niet vergeten. Er wordt gespeeld om punten en zeker niet om geld. Bij Klaverjasclub de Bolder wordt volgens het “Amsterdams” systeem gespeeld, waar het aftroeven niet noodzakelijk is. Dit in tegenstelling tot het “Rotterdamse” systeem.
Jonge aanwas
De leden van de club kennen elkaar het meest van de wekelijkse donderdagse kaartavond en komen elkaar in het verdere dagelijkse leven niet al te vaak tegen. De club bestaat uit een vaste kern en daarom heen is het een komen en gaan van leden. “Ooit hadden we 70 leden”, zegt Elzer, “maar de aanwas van nieuwe jonge klaverjassers lijkt de laatste jaren wat te stokken”. Nu heeft de club ruimte voor maximaal 40 leden en aan dit ledental zit de club nog niet.
Klaverjassen voor het leven
Gezien de relatief hoge gemiddelde leeftijd heeft de club ook te maken met natuurlijk verloop dat leden door ouderdom komen te overlijden. “Dat is helaas zo, maar we proberen iedereen wel zo lang mogelijk aan het klaverjassen te houden”, zeg La Faille. “Klaverjassen zit namelijk in je bloed, je doet het voor het leven”.
Mocht je na het lezen van dit artikel ook interesse hebben om te klaverjassen bij de Bolder klik dan op onderstaande link voor alle informatie.
Geef een reactie