WP_20151009_20_39_47_Pro[1]

De Broers

Gisteravond liep de grote zaal van de Bolder gezellig vol voor “Niet zonder ons” van De Broers, het theaterprogramma die het leven van Ramses Shaffy weer doet herleven. Hans Adolfsen (piano en zang), Kees Adolfsen (tekst, trombone en zang) en Jan Ad Adolfsen (verteller en zang) wisten met hun programma het gemiddeld wat oudere publiek prima te vermaken.

Sfeervol

Door niet gebruik te maken van het podium maar van een sobere doch zeer sfeervolle bühne kwam de intieme setting prima tot haar recht. Middels gesproken dialogen die werden afgewisseld met vele bekende liedjes van Ramses Shaffy ontstond er goed beeld van dit talentvolle en kleurrijke kleinkunst fenomeen.

Shaffy Chantant

Ramses werd in 1938 in Parijs geboren. Zijn vader was een Egyptische diplomaat en zijn moeder een Pools-Russische gravin. Op jonge leeftijd kwam hij al naar Nederland waar hij via minder succesvolle omzwervingen via Italië en Spanje furore maakte met o.a. Shaffy Chantant en zijn samenwerking met zijn ontdekking Liesbeth List.

Rijk oeuvre

De Broers weten met hun kleine bezetting het verhaal over het leven van Shaffy en de muzikale bijdragen uit zijn rijke oeuvre intiem en sfeervol over te brengen. De talentvolle broers komen het best tot hun recht wanneer de rijke harmonieën tijdens de samenzang ten gehore wordt gebracht. Maar ook individueel staan hun kleinkunst talenten niet ter discussie.

Laat me, We zullen doorgaan, Geen bagage (de wereld heeft mij failliet verklaard) en Het is stil in Amsterdam is maar een kleine greep van wat zoal ten gehore werd gebracht.

Na een klein uur, na de laatste in harmonie gezongen noten van “Laat me” is het voorbij en volgt er een terechte staande ovatie.

Niet zeuren

Is er nog een puntje van kritiek? Nou dat zou dan moeten zijn dat het programma enigszins aan de korte kant was. Aan het dankbare aanwezige publiek zou het zeker niet hebben gelegen nog meer werk van Ramses Shaffy te hebben mogen genieten. Echter zou Shaffy in dit geval gezegd kunnen hebben: “Als de wijn goed is moet je niet zeuren dat het glas maar halfvol zat. Dan kom je gewoon nog een keer terug voor de andere helft”.